Zobacz więcej
Pod kierownictwem Freie Universität Berlin ruszył międzynarodowy projekt badawczy Nutrifeeds, którego celem jest ograniczenie zależności od importowanego paszy. W przedsięwzięciu bierze udział 15 partnerów z Europy i Chin.
Podczas nieformalnego spotkania ministrów rolnictwa w Kopenhadze przewodniczący Rady Rolnej, Jacob Jensen, podkreślił, że UE jest w stanie produkować więcej żywności w sposób zrównoważony, jeśli teraz zostaną podjęte odpowiednie decyzje. Zaznaczył, że należy zwiększyć inwestycje w „zieloną transformację” („Green Transition”).
W rejonie działania Nordzucker AG ruszyła tegoroczna kampania przerobu buraków cukrowych. Jako pierwsze wystartowało 3 września zakład w Schladen w Dolnej Saksonii. Kilka dni później dołączą pozostałe fabryki w Niemczech, Danii, Finlandii, na Litwie, w Polsce, Szwecji i na Słowacji. W Schladen i w duńskim Nykøbing na początku przerabiane będą buraki z upraw ekologicznych.
Na rynku bydła rzeźnego w Unii Europejskiej pod koniec sierpnia utrzymał się trend wzrostowy. Największe podwyżki dotyczyły młodych buhajów i jałówek, mniejsze - krów.
W niemieckich cukrowniach w sezonie 2025/26 może zostać wyprodukowanych około 4,4 mln ton cukru z buraków, po 4,6 mln ton w poprzedniej kampanii – poinformowała Wirtschaftliche Vereinigung Zucker (WVZ).
Francuscy producenci wina mogą w 2025 roku liczyć na większe zbiory niż w roku poprzednim - wynika z pierwszej prognozy statystycznego biura Agreste przy Ministerstwie Rolnictwa. Produkcja ma wynieść od 40 do 42,5 mln hektolitrów, co oznacza wzrost o 10-17% wobec 36,3 mln hektolitrów w 2024 roku.
Minister rolnictwa Stefan Krajewski przedstawił projekt ustawy dotyczący definicji „aktywnego rolnika”. Stało się to niespełna trzy tygodnie po objęciu przez niego urzędu. – Naszym głównym celem jest uporządkowanie sytuacji, aby pieniądze trafiały do prawdziwych rolników – powiedział minister. Nowe przepisy mają ograniczyć dopłaty dla właścicieli ziemi, którzy nie prowadzą działalności rolniczej, a jedynie czerpią zyski z dzierżawy.
W Unii Europejskiej ceny bydła rzeźnego w ostatnim czasie zmieniały się nieznacznie. Młode byki i jałówki podrożały, natomiast krowy rzeźne nieco potaniały.