Artykuł

Wzrost eksportu polskiej żywności

Wzrost eksportu polskiej żywności

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa poinformował, że wartość eksportowanych towarów rolno-spożywczych z roku na rok rośnie. Od stycznia do sierpnia br. sprzedaż polskiej żywności osiągnęła wartość 21,9 mld euro tj. o 6 proc. wyższą niż rok wcześniej.

Zobacz także: Przygotowania do premiery

    Tempo wzrostu eksportu przewyższa dynamikę wzrostu importu, co sprawia, że Polska umacnia swoją pozycję jako eksportera netto. Od stycznia do sierpnia 2020 r. sprzedaż towarów rolno-spożywczych za granicę osiągnęła wartość 21,9 mld euro - o 1,2 mld euro więcej niż rok wcześniej, co oznacza wzrost o 6 proc.

    W ocenie KOWR-u tak dobre wyniki eksportu żywności zostały osiągnięte dzięki dobrej sprzedaży produktów w pierwszym kwartale br. oraz w czerwcu i lipcu br. Do wzrostu eksportu przyczyniła się także deprecjacja waluty krajowej względem euro i dolara amerykańskiego, mająca miejsce w pierwszym kwartale br. oraz nadal korzystny dla eksporterów kurs złotego w okresie od kwietnia do sierpnia br. W okresie ośmiu miesięcy br. - podobnie jak w latach poprzednich - produkty rolno-spożywcze były eksportowane przede wszystkim na rynek unijny.

    Dostawy do krajów UE wygenerowały 17,5 mld euro (wzrost o 3 proc.), co stanowiło 80 proc. przychodów uzyskanych z eksportu towarów rolno-spożywczych ogółem. W tym roku obserwowany jest również dość silny wzrost sprzedaży na rynki pozaunijne, co oznacza, że rodzime firmy intensywnie poszukują nowych rynków zbytu. W okresie styczeń-sierpień br. wyeksportowano z Polski produkty rolno-spożywcze o wartości 4,4 mld euro wobec 3,8 mld euro przed rokiem (wzrost o 18 proc.). Podstawowymi polskimi produktami eksportowymi są: mięso, owoce, warzywa, produkty zbożowe i mleczne oraz słodycze.


    Reklama
    Powiązane artykuły