[ATR] Gospodarka i rolnictwo

Spożycie mięsa spada

Data publikacji:

Ogólne spożycie mięsa (wraz z podrobami) prawdopodobnie spadnie w tym roku o ok. 1 kg/mieszkańca w stosunku do 2020 r. i wyniesie 79 kg/mieszkańca, prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).

Ocenia się, że w 2021 r. spożycie wieprzowiny może obniżyć się z 41 kg/mieszkańca w 2020 r. do 40,5 kg. Spożycie wołowiny może utrzymać się na poziomie ok. 4 kg/mieszkańca. Spożycie drobiu prawdopodobnie zmniejszy się z 31 kg w 2020 r. do 30,5 kg/mieszkańca.

W rezultacie ogólne spożycie mięsa (wraz z podrobami) prawdopodobnie będzie mniejsze niż w 2020 kg o ok. 1 kg/mieszkańca i wyniesie 79 kg/mieszkańca - podaje IERiGŻ w raporcie „Rynek mięsa - stan i perspektywy”.

Chcesz dowiedzieć się więcej? Czytaj atr express - zamów:

Bezpłatny egzemplarz Prenumeratę

Najnowsze z kategorii

Bądź na bieżąco!
Zapisz się do newslettera

Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Boomgaarden Medien Sp. z o.o. treści marketingowych (newsletter) za pośrednictwem poczty elektronicznej w tym informacji o ofertach specjalnych dotyczących firmy Boomgaarden Medien Sp. z o.o. oraz jej kontrahentów.