Rekordowe ceny żywności
Silny popyt i słabe zbiory wywindowały ceny żywności na świecie do najwyższego poziomu od ponad dekady, twierdzi ONZ. Indeks publikowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), pokazuje, że w październiku ceny wzrosły trzeci miesiąc z rzędu, a zmiana wyniosła 3%. W tym czasie najmocniej podrożał olej roślinny i pszenica konsumpcyjna.
Przygotowywany przez FAO indeks śledzi miesięczne zmiany cen różnych towarów żywnościowych. W ciągu ostatniego roku wzrósł on o ponad 30%. Obecnie znajduje się na najwyższym poziomie od lipca 2011 r. Na świecie stale rośnie popyt na takie produkty, jak mleko w proszku, drób, oleje roślinne i jęczmień.
Obecnie na szybkość dostaw żywności i jej ceny negatywnie wpływają ekstremalne warunki pogodowe (susze), nadwyrężone łańcuchy dostaw, a także brak pracowników i rosnące koszty produkcji rolnej.
Chcesz dowiedzieć się więcej? Czytaj atr express - zamów: