W sukcesywnie prowadzonej hodowli bydła, jednorodna jakość paszy bezpośrednio wpływa na wydajność mleczną i mięsną zwierząt oraz kształtuje strukturę ponoszonych kosztów. Od momentu koszenia aż po zbiór, wszelkie innowacje mają na celu efektywne zarządzanie zebranym plonem zgodnie z jego przeznaczeniem oraz coraz większe odciążenie kierowców.
Koszenie, przetrząsanie, zgrabianie
W procesie koszenia, stosowanie kombinacji kosiarek jest bardzo pożądane ze względów praktycznych i ekonomicznych. Warunki uprawy i zmienna pogoda rzadko pozwalają na kontrolowany proces suszenia po koszeniu. Także różnice w tempie wzrostu roślin prowadzą do zróżnicowanego stopnia więdnięcia na polu i w całym pokosie oraz późniejsze różnice w stopniu zakwaszenia kiszonki. Celem jest uzyskanie maksymalnej różnicy suchej masy w kiszonce wynoszącej 10%, jednakże jest to rzadko osiągane.
Nowe podejście do osiągnięcia jednorodnej jakości paszy oferuje automatyczna regulacja kondycjonera. Pozwala ona utrzymać stały stopień więdnięcia na polu i podczas cięcia, ale aby to osiągnąć, niezbędne są informacje na temat tempa wzrostu biomasy. Można je uzyskać przy wykorzystaniu danych satelitarnych lub odpowiedniego czujnika bezpośrednio podczas koszenia. Satelity dostarczają wielospektralne dane terenowe, które można wykorzystać do stworzenia mapy aplikacyjnej. Kontroler zadań przekazuje natomiast wartości docelowe w procentach za pośrednictwem danych pozycji. Ta technologia staje się szczególnie atrakcyjna dla gospodarstw o znacznym zróżnicowaniu tempa wzrostu roślin.
Rozwiązanie autonomicznego sterowania procesami koszenia, przetrząsania i zgrabiania w przyszłości wymaga opracowania "inteligentnych narzędzi". Tak zaawansowane urządzenia nie tylko monitorują przebieg pracy, lecz także skutecznie nim zarządzają. W kontekście coraz częstszego braku wykwalifikowanych pracowników, operatorzy maszyn będą mogli skupić się wyłącznie na prowadzeniu pojazdu, nie będąc zobowiązanymi do posiadania szczegółowej wiedzy specjalistycznej dotyczącej zbierania materiału paszowego. Już dziś wykorzystując technologię GPS, można opracować precyzyjne strategie jazdy jeszcze przed rozpoczęciem prac i łatwo przenieść je na pojazd. Taka praktyka skutecznie eliminuje błędy kierowcy.
Na rynek wchodzi właśnie pierwszy przetrząsacz o szerokości roboczej 13 m, który wyposażony jest w 12 karuzel. Maszyna ta wyróżnia się innowacyjnym mechanizmem składania do transportu drogowego, jednak mimo doskonałych rozwiązań technicznych, pojawia się istotne pytanie dotyczące ochrony gleby. Aby zapewnić bezpieczny transport po drodze, konieczne jest bowiem znaczne balastowanie przodu. Jednocześnie na polu nośność gleby staje się kluczowym czynnikiem, ponieważ koleiny mogą zwiększać ryzyko zanieczyszczenia paszy, co z kolei prowadzi do ryzyka fermentacji.
(…)