Ministerstwo Rolnictwa poinformowało, że od 1 stycznia 2018 roku polscy producenci jaj konsumpcyjnych nie będą mogli uzyskać odszkodowania z tytułu likwidacji zakażonych salmonellą stad towarowych kur niosek. Hodowcy będą mogli zlikwidować zakażone stado jedynie na własny koszt. Jednocześnie resort rolnictwa wyjaśnił, że w przypadku stwierdzenia salmonelli w stadzie , powiatowi lekarze weterynarii nie muszą wydawać decyzji nakazujących ubój ptaków , a decyzje nakazujące przemieszczanie jaj ze stad zakażonych do zakładów przetwórczych w celu dokonania obróbki cieplnej. Zdaniem przedstawicieli hodowców – producentów jaj spożywczych , takie postawienie sprawy oznacza zmniejszenie przychodów na fermach dotkniętych salmonellą o kilkadziesiąt procent i skazuje je na bankructwo. Z danych RASFF wynika, że sytuacja w Polsce pogarsza się od dwóch lat. W całym 2016 roku zarejestrowano 51 przypadków salmonelli znalezionych na polskich produktach , co stanowiło 45% wszystkich zgłoszeń dotyczących skażenia mięsa drobiowego i jaj w UE. W tym roku umieszczono w nim już 45 ostrzeżeń o salmonelli wykrytej na mięsie drobiowym i jajach konsumpcyjnych z Polski , co stanowi 47% tegorocznych alertów RASFF , dotyczących tej kategorii produktów.