Jej zdaniem, pozostałości herbicydów na warzywach mogą też mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka i żyzność gleby. Z tego względu Komisja Europejska chce do 2030 r. ograniczyć stosowanie niebezpiecznych środków ochrony roślin o 50%. – Cel ten można osiągnąć przede wszystkim poprzez podjęcie odpowiednich działań w uprawie roli i warzyw – mówi Grimm. Aby zapewnić zrównoważoną przyszłość dla wszystkich, potrzebujemy – transformacji rolnictwa i metod upraw, które wspierają a nie szkodzą zdrowym ekosystemom i różnorodności biologicznej.
Cel - nowa metoda mulczowania
Nad takim zrównoważonym i jednocześnie praktycznym podejściem pracuje Centrum Technologii i Promocji w Centrum Kompetencji Zasobów Odnawialnych (TFZ) w niemieckim Straubing. Zdaniem kierownika projektu dr. Edgara Remmele z TFZ proces ten można porównać z tzw. mulczowaniem odpadów zielonych lub zrębków drzewnych - jest to proces przyjazny środowisku, który polega na tym, że lekko rozkładający się materiał organiczny jest rozkładany na powierzchni gleby.
...