Żaden współczesny przedsiębiorca rolny nie może sobie pozwolić na takie marnotrawstwo. By usprawnić ten koszto- i energochłonny etap produkcji, niezbędna jest mechanizacja i automatyzacja zabiegów ich sortowania i kalibracji. Potrzebne do wykonania tych operacji maszyny wytwarza m.in. spółka Sfamasz. Oferowana przez to przedsiębiorstwo linia np. do sortowania i kalibracji śliwek składa się z trzech maszyn:
1.przenośnik sortujący rolkowy - który odrzuca owoce zbyt małe, o średnicy poniżej 32 mm. Rolki są wykonane z tworzywa PCV. Do ich napędu służy silnik o mocy 1,1 kW (400 V), zintegrowany z przekładnią łańcuchową oraz falownikiem, sterującym prędkością obrotową rolek.
2.przenośnik taśmowy z kanałem odpadowym. W tym miejscu linii technologicznej pracownicy ręcznie wybierają owoce miękkie, uszkodzone, niekształtne i odrzucają je do kanału odpadowego. Do napędu taśmy zastosowano motoreduktor o mocy 1,1 kW (400V), którego obroty - a więc i prędkość przesuwu taśmy - reguluje się za pomocą falownika. Ten fragment linii sortowania jest wyposażony w oświetlenie, ułatwiające pracę pracownikom.
3.przenośnik sortujący rolkowy z zsypami bocznymi - w opcji można zamontować przenośniki taśmowe. Rolki są wykonane ze stali kwasoodpornej. Ta maszyna oddziela owoce o pożądanej średnicy (zakres od - do), które spadają na zsypy boczne. Te elementy są wyłożone gąbką, chroniącą owoce przed uszkodzeniami mechanicznymi (np. obijaniem), co w produkcji śliwek ma ogromne znaczenie. Natomiast owoce o zbyt dużej średnicy są przenoszone przez rolki na koniec przenośnika, gdzie trafiają do podstawionych pojemników. Napęd rolek zapewnia silnik 3-fazowy o mocy 1,1 kW, a prędkość obrotową rolek zmienia się za pomocą falownika.
Linia sprawdza się najlepiej przy sortowaniu i kalibracji owoców o kształcie zbliżonym do kuli. Jej wydajność wynosi około 3-5 ton owoców/h, co jest zależne od tempa pracy osoby odbierającej zapełnione pojemniki (skrzynki, pudełka), a także od jakości produktu sortowanego.
Producent zaleca zastosowanie podajnika dozującego, by owoce równo rozkładały się na całej szerokości linii. Takie linie do sortowania i kalibracji owoców są praktycznie „robione na indywidualne zamówienie”, więc inne wymiary - jak długość poszczególnych przenośników, ich szerokość robocza oraz wysokość są uzależnione od gatunku zbieranych owoców, ilości osób od ich obsługi, możliwości zbytu, itp.