Każdy, kto inwestuje w technikę rolniczą, może z pewnością liczyć na ogromne zyski. Przykładowo w połowie lipca w brytyjskim Essex Ford County 1474 z 1983 r. został zlicytowany za równowartość 230 tys. euro.
Sprzedawcy mieli nadzieję, że za niebieski traktor, który sami kupili używany 10 lat później, otrzymają mniej niż połowę tej sumy. Maszyna, która niegdyś została dostarczona z fabryki za 79 tys. marek niemieckich, nie miała dużej wartości użytkowej dla drugich właścicieli - w ciągu ostatnich 28 lat była używana tylko przez ok. 100 mth.
Nawet jeśli rynek zabytkowych modeli maszyn rolniczych wciąż rośnie, a ceny zwiększają się, potrzeba dużo czasu, aby osiągnąć znaczący wzrost wartości. Jednak każdy, kto w ciągu ostatnich 3 lat postawił na dostępne wygodnie w banku lub u brokera akcje techniki rolniczej, mógł z łatwością w tym krótkim czasie więcej niż podwoić swój wkład.
Producenci nadal odnotowują wzrost popytu
Chociaż wzrost kursów akcji łącznie na giełdach światowych w ostatnim czasie wyraźnie spowolnił, w przypadku akcji producentów techniki rolniczej należy nadal liczyć na wzrosty. Tendencja ta znajduje również potwierdzenie we wskaźniku klimatu biznesowego europejskich producentów maszyn rolniczych (CEMA): w czerwcu wynosił on ok. +72 pkt. Jest to absolutnie najwyższy wynik zarówno w ocenie bieżącej sytuacji, jak i oczekiwań na najbliższą przyszłość.
Wielcy producenci chcą jeszcze w tym roku zwiększyć swoje obroty w stosunku do 2020 r. o 10-25%. Istnieje kilka powodów, z których wynika ten ogromny wzrost popytu, przede wszystkim wzrost cen surowców rolnych. Światowa organizacja FAO odnotowała w swoim indeksie cen w maju najwyższy stan od 2011 r. (historycznie najwyższa wartość została osiągnięta w październiku 2010 r.).
Wzrost przebiega szybko - w ciągu roku ceny wzrosły o ok. 40%, a tylko w maju notowania zwiększyły się o prawie 5%. Główny ekonomista FAO Abdolreza Abbasian tłumaczy to zaskakująco dużym zapotrzebowaniem na kukurydzę i zboże w Chinach. W skali światowej FAO odnotowuje zwiększone zużycie olejów roślinnych, cukru i zboża...
Cały obszerny artykuł znajdziesz w najnowszym wydaniu atrexpress z nr. 17-18