Polsko-brytyjskie rozmowy o drobiu
W formie zdalnej odbyła się 21 kwietnia br. rozmowa polskiego ministra rolnictwa Grzegorza Pudy z brytyjskim sekretarzem stanu ds. środowiska, żywności i obszarów wiejskich Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej Georgem Eusticem na temat jakości produkowanej w Polsce żywności.
Szef polskiego resortu rolnictwa podkreślił, że Wielka Brytania - drugi największy partner handlowy Polski w handlu rolno-spożywczym - jest dla Polski szczególnie ważna. Poinformował, że obecnie cały łańcuch produkcji drobiowej w Polsce objęty jest nadzorem weterynaryjnym, a podjęte działania zmierzają do zapewnienia najwyższej jakości i bezpieczeństwa produktów drobiowych w kontekście wystąpienia w przeszłości ognisk bakterii Salmonella w mięsie drobiowym.
Minister George Eustice podkreślił, że Wielka Brytania zauważa znaczącą poprawę sytuacji w zakresie zakażeń i poinformował, że w związku z tym aktualnie nie planuje się wprowadzenia restrykcji importowych na mięso drobiowe z Polski. Ministrowie podkreślili konstruktywną współpracę polskich i brytyjskich służb weterynaryjnych. Wyrazili wolę kontynuacji dialogu, częstszych kontaktów i zacieśnienia bardzo dobrej, wieloletniej współpracy polsko-brytyjskiej w obszarze rolnictwa.
Chcesz dowiedzieć się więcej? Czytaj atr express - zamów: