Podstawowe cele wdrażanych procedur:
- Zapewnienie bezpieczeństwa gospodarzom i pracownikom sezonowym przebywającym na terenie gospodarstwa.
- Umożliwienie pracownikom z zagranicy warunków do odbycia 10-dniowej kwarantanny w warunkach gospodarstwa, z możliwością bezpiecznego wykonywania pracy i pobytu.
- Zmniejszenie liczby kontaktów na terenie gospodarstwa celem umożliwienia sprawnej identyfikacji osób z najbliższego kontaktu z osobami, które będą wykazywać objawy wskazujące na zakażenie.
- Utrzymanie płynnej pracy w gospodarstwie z zachowaniem warunków bezpieczeństwa epidemiologicznego.
Przez okres obowiązywania na terenie Polski stanu epidemii zalecane jest stosowanie następujących rekomendacji:
- procedur zapobiegawczych dotyczących zapewnienia transportu i warunków kwarantanny;
- procedur ograniczających szerzenie się wirusa;
- procedur w przypadku podejrzenia zakażenia koronawirusem u pracownika.
W każdym z powyższych punktów wskazano rekomendowane zalecenia. Uwzględniając konieczność zachowania ciągłości produkcji zasadne jest, aby poszczególne elementy procedur zostały wdrożone jak najszybciej, przy czym obiektywny brak możliwości natychmiastowego wdrożenia części procedur nie powinien wstrzymywać wdrożenia pozostałych ich części.