Zobacz także: Zmiany w sieci sprzedaży Claas
Zdaniem ekspertów produkcja rolno-spożywcza w Polsce może w najbliższej dekadzie natrafiać na rosnące bariery wzrostu, a kryzys związany z pandemią koronawirusa będzie je dodatkowo potęgować.
Eksperci uważają też, że polskie firmy wciąż słabo wykorzystują swój potencjał na rynkach globalnych i jako jeden z warunków zmiany tej sytuacji w przyszłości wskazują zwiększone i skoordynowane wsparcie systemowe dla eksporterów. W raporcie wskazano, że eksport na rynki pozaunijne pozwolił utrzymać dodatnią dynamikę w kryzysowej pierwszej połowie br., podczas gdy sprzedaż do Europy Zachodniej wyraźnie wyhamowała.
Porównując poszczególne branże spożywcze, okazuje się, że w obliczu recesji wywołanej pandemią najlepiej poradziły sobie te, które zajmują się wytwarzaniem żywności trwałej, nadającej się do długotrwałego przechowywania i przyrządzania w domu, takiej jak np. kasze i makarony. Najsilniej zaś dotknięte recesją zostały takie segmenty, jak przetwórstwo mięsa drobiowego, ryb, ziemniaków, produkcja piwa i napojów bezalkoholowych. Erozję wyników odnotowano także w produkcji soków z owoców i warzyw, co jednak - jak wynika z raportu - związane było z niższą niż przed rokiem podażą surowca.