Zbiory i pomiary porównawcze
Zbiór kiszonki MaxiMaize rozpoczął się we wrześniu. Do przeprowadzenia prac delegowane zostały sieczkarnie Claas Jaguar 960 i 860. – Obie wyposażone w zgniatacz Multi Crop Cracker Shredlage. Dzięki niemu uzyskujemy jeszcze bardziej intensywne kondycjonowanie ziarna i całych roślin. Różnica prędkości w walcach wynosi 50%, a specjalne parowanie zębów i przeciwbieżny spiralny rowek pozwala na uzyskanie efektu obierania elementów rośliny – wyjaśnia Andrzej Kulczyński, ekspert firmy Claas.
Należy przy tym przypomnieć, iż w technologii Shredlage sieczka jest przycinana na wyjątkowo długie fragmenty - do 30 mm. Bardzo duże naruszenie ziarna i jego silne roztarcie zwiększają ilość dostępnej dla krowiego żołądka skrobi, która stanowi źródło energii. Dodatkowo zachodzi tutaj bardzo intensywna obróbka wzdłużna łodyg. Ma ona na celu zapewnienie silniejszego efektu strukturalnego kiszonki, a tym samym lepszego przeżuwania. Co istotne, w trakcie zbiorów Syngenta i Claas wykorzystały czujnik NIR, który został zamontowany na tunelu wyrzutowym sieczkarni Jaguar.
– Jest to nieodzowne narzędzie by porównać mieszankę MaxiMaize do innych odmian kukurydzy. Czujnik NIR pozwala zmierzyć zawartość suchej masy i składników, takich jak skrobia, białko surowe, włókno surowe, popiół surowy i tłuszcz surowy. Dodatkowo w przypadku zbioru kiszonki NIR może określić także zawartość cukru
– wymienia Andrzej Kulczyński.
Należy dodać, że pomiar odbywa się w czasie rzeczywistym i to z bardzo dużą dokładnością.
– Czujnik NIR wykorzystuje spektroskopię w bliskiej podczerwieni wykonując pomiar w sposób ciągły podczas zbioru bez wpływu na przepływ materiału w sieczkarni
– opisuje sposób działania Krzysztof Gomolla z Claas Polska.
Źródło światła w górnej rynnie wyrzutowej jest skierowane na plon przepływający obok i odbija się na różne sposoby, w zależności od poziomu wilgotności plonu.
Pomiar wartości zebranej sieczki nie nastręcza już większych problemów, choć wymaga odpowiedniego przygotowania. Wyniki ilościowe uzyskiwane dzięki kwantymetrowi pozwalają określić ilość zbieranego plonu, który jest bazą do wyznaczenia wartości kolejnych parametrów. Wyniki jakościowe uzyskane dzięki systemowi NIR dają bardzo dużo informacji o jakości zbieranej zielonki.
Do najważniejszych i najbardziej użytecznych parametrów zbieranych przez czujnik należą z pewnością: procentowa zawartość skrobi oraz zawartość suchej masy. Poznanie tego drugiego parametru dla pola i odmiany pozwala odpowiedzieć na pytanie, czy wybrany został optymalny termin zbioru zielonki, który powinien odbyć się przy 32-36% zawartości suchej masy. Aby odpowiednio więc porównać plony różnych odmian należy poznać ich wagę po sprowadzeniu do wspólnej wilgotności.
Optymistyczne wyniki
W doświadczeniach łanowych prowadzonych przez firmy Syngenta i Claas, przy których zbiorze używany był czujnik NIR, w bieżącym sezonie uzyskano wyniki od 27 do 32% skrobi w suchej masie, w zależności od homogeniczności pola, gęstości siewu i odmiany.
– Dla lokalizacji trudnych o słabym kompleksie glebowym najwyższe zawartości skrobi [%] uzyskiwaliśmy przy obsadach od 60 do 75 tys. roślin/ha. Natomiast w przypadku lokalizacji dobrych i bardzo dobrych udało się utrzymać wysoką zawartość skrobi nawet przy obsadzie 85 tys. roślin/ha. Zawartość skrobi [%] jest parametrem, który pozwala nam oszacować energetyczność kiszonki a co za tym idzie „mleczność” danej kiszonki
– podaje wyniki doświadczenia Karol Kozłowski z firmy Syngenta.
Wyniki uzyskane podczas zbioru sieczkarniami Claas wyraźnie pokazują zwiększoną zawartość skrobi w mieszance MaxiMaize w porównaniu do innych odmian. Tak więc zebrana kiszonka jest bardziej wartościowa i przełoży się ona na większą wydajność krów.
Poza tym, dzięki zbiorze kiszonki w technologii Shredlage można się spodziewać również wzrostu wydajności mleka co - według firmy Claas - zostało już potwierdzone we wcześniejszych doświadczeniach z tą technologią. Dodatkowo można ograniczyć lub wręcz wyeliminować dodawanie słomy do przygotowywanej paszy.