Start projektu badawczego finansowanego przez rząd Japonii zaplanowano na marzec 2022 r. Mają wziąć w nim udział naukowcy z japońskiej agencji kosmicznej JAXA oraz prywatne firmy działające w branży spożywczej i technologicznej.
Badacze będą poszukiwali potencjalnego źródła pożywienia dla astronautów, którzy prawdopodobnie będą się w przyszłości zatrzymywać na Księżycu na dłuższe okresy. W przypadku dużej liczby astronautów stałe dostarczanie żywności z Ziemi byłoby niepraktyczne.
Celem projektu jest opracowanie technik uprawy wewnątrz pomieszczeń, która mogłaby być zastosowana w warunkach księżycowych: przy temperaturze na zewnątrz sięgającej -100°C, braku wody i powietrza potrzebnego roślinom. Te technologie mają być przydatne również w rolnictwie na Ziemi.
Według agencji Kyodo badania rozpoczną się w Japonii, a później mogą być przeniesione w inne miejsce charakteryzujące się ekstremalnymi warunkami atmosferycznymi, np. na Antarktydę.