W wysłanym liście do unijnego komisarza ds. rolnictwa Janusza Wojciechowskiego, przewodniczący Komisji Rolnictwa PE Norbert Lins, wraz z większością grup politycznych w tej komisji, wezwał Komisję Europejską do podjęcia - natychmiastowych inicjatyw, mających na celu złagodzenie negatywnej sytuacji i zapobiegnięciu poważnym zakłóceniom w sektorze mięsa wieprzowego - podała komisja.
– Rosnące koszty prowadzenia hodowli, zwłaszcza pasz, jak i energii elektrycznej oraz usług weterynaryjnych, nadwyżka podaży spowodowana spadkiem popytu ze strony Chin, która wywołana jest zaopatrywaniem się w mięso z innych regionów, a także negatywny wpływ afrykańskiego pomoru świń doprowadziły do obniżenia marży zysku na eksporcie do krytycznie niskich poziomów. Rezultatem wpływu tych czynników jest zwiększenie presji na rynek wewnętrzny, która z kolei wystawia odporność tego sektora na ekstremalną próbę – można przeczytać w liście.
– Ponadto wybuch afrykańskiego pomoru świń we Włoszech na początku tego miesiąca jest bardzo niepokojącą informacją. Sytuacja mogłaby się jeszcze pogorszyć, gdyby załamał się eksport włoskich produktów wieprzowych, zwłaszcza szynki peklowanej, na rynki krajów trzecich – dodano w liście.
– Dalsza bezczynność doprowadziłaby do zjawiska koncentracji produkcji wieprzowiny w UE, tym samym powstania ośrodków przemysłowej produkcji mięsa ze wszystkimi negatywnymi skutkami dla środowiska, klimatu i regionalizacji, co jest w pełni sprzeczne z naszymi ambicjami, celami Zielonego Ładu i strategii od pola do stołu. Ukierunkowane środki krajowe w sektorze trzody chlewnej w ramach programów rozwoju obszarów wiejskich oraz pomoc państwa nie są najlepszym rozwiązaniem, które zaradziłoby tej sytuacji – ostrzega w liście komisja.