Według nowych danych USDA, globalne zapasy cukru zostaną zmniejszone po raz trzeci z rzędu, a mianowicie o 5,18 mln ton do 33,68 mln ton do końca 2023/24 r. w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku. Ilość ta mogłaby pokryć globalny popyt na cukier prognozowany na bieżący sezon tylko przez około 69 dni; byłoby to o 12 dni mniej niż szacunki na bieżący sezon. Czteroletnia średnia wynosi 97 dni.
Amerykańscy urzędnicy szacują obecnie produkcję cukru w UE na 15,53 mln ton w sezonie 2023/24; byłoby to o 820 tys. ton lub 5,6% więcej niż w poprzednim roku gospodarczym. Według raportu, ekspansja upraw w Hiszpanii, Polsce, Rumunii, Słowacji i na Węgrzech z nadwyżką zrekompensowałaby zmniejszenie powierzchni upraw buraków cukrowych we Francji. Decyzja ETS z 19 stycznia 2023 r., zgodnie z którą zezwolenie nadzwyczajne na stosowanie neonikotynoidów w burakach cukrowych jest niedozwolone, skłoniła wielu francuskich rolników do uprawy innych roślin. UE jest trzecim największym producentem cukru po Brazylii i Indiach.