Gospodarka i rolnictwo

Antybiotykooporność zagrożeniem dla zdrowia – konieczne zmiany w hodowli zwierząt

Data publikacji:

Uczestnicy konferencji poświęconej przeciwdziałaniu antybiotykooporności (AMR), która odbyła się 25 czerwca w Parlamencie Europejskim, podkreślili, że walka z tym zjawiskiem nie może słabnąć. Zgodzili się, że cel strategii „od pola do stołu”, zakładający redukcję stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych o 50% do 2030 roku, musi być dalej konsekwentnie realizowany.

    Antybiotykooporność zagrożeniem dla zdrowia – konieczne zmiany w hodowli zwierząt

W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele FAO, WHO, UNEP i Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (WOAH), a organizatorami były grupy polityczne: Europejska Partia Ludowa, Socjaldemokraci, Renew Europe oraz Zieloni.

Zdaniem europosła Zielonych, Martina Häuslinga, kluczowe jest ograniczenie stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt. Około 70% wszystkich antybiotyków na świecie trafia do zwierząt hodowlanych – często nie w celach leczniczych, lecz w celu przyspieszenia wzrostu lub zapobiegania chorobom zaznaczył.

Choć w UE zakazano ich stosowania jako stymulatorów wzrostu, nadal odpowiadają one za połowę zużycia tych środków. Zwierzęta utrzymywane w warunkach dobrostanu i hodowane z myślą o odporności, a nie maksymalnej wydajności, wymagają mniej antybiotyków. To realna ochrona zdrowia – także ludzi zwrócił uwagę Häusling.

Yukiko Nakatani z WHO nazwała antybiotykooporność jednym z najpoważniejszych problemów zdrowotnych naszych czasów. Według danych WHO, rocznie ponad 1,3 mln ludzi umiera z powodu zakażeń odpornymi szczepami bakterii. Skuteczność wielu leków maleje, a nowe środki nie powstają wystarczająco szybko ostrzegła Nakatani.

Thanawat Tiensin, zastępca dyrektora generalnego FAO, uznał cele strategii „od pola do stołu” za ważny sygnał, ale wezwał eurodeputowanych do mocniejszego wsparcia alternatywnych systemów hodowli. Rosnące globalne zapotrzebowanie na białko zwierzęce nie może być usprawiedliwieniem dla dalszej ekspansji intensywnej produkcji, jeśli zagraża to zdrowiu zwierząt i bezpieczeństwu żywnościowemu stwierdził.

Szef brukselskiego biura UNEP, Veronika Hunt Šafránková, zaznaczyła, że polityki przyjazne zwierzętom i środowisku nie muszą być sprzeczne z konkurencyjnością gospodarczą. Jej zdaniem, większe efekty można osiągnąć ograniczając marnotrawstwo żywności niż poprzez intensyfikację produkcji.

Z kolei Javier Yugueros Marcos z WOAH wskazał, że poprawa warunków hodowli to jedno z najskuteczniejszych narzędzi w walce z AMR. Opowiedział się również za szerszym stosowaniem szczepień przeciwko chorobom zakaźnym u zwierząt, mimo że są one na ogół droższe niż leczenie antybiotykami.

Polecamy produkty z naszego sklepu:Polecamy produkty z naszego sklepu:Polecamy produkty z naszego sklepu:

Chcesz dowiedzieć się więcej? Czytaj atr express - zamów:

Bezpłatny egzemplarz Prenumeratę

YouTube atrexpress

zobacz więcej

Pokaz opryskiwacza HARDI AEON CENTURAline


W chwili otwarcia wideo, YouTube wyśle pliki cookie. Polityka prywatności YouTube

Pokaz robota autonomicznego - NAIO ORIO


W chwili otwarcia wideo, YouTube wyśle pliki cookie. Polityka prywatności YouTube

Bądź na bieżąco! Zapisz się do newslettera

Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Boomgaarden Medien Sp. z o.o. treści marketingowych (newsletter) za pośrednictwem poczty elektronicznej w tym informacji o ofertach specjalnych dotyczących firmy Boomgaarden Medien Sp. z o.o. oraz jej kontrahentów.