Ceny żywności najwyższe od dekady
Światowe ceny żywności wzrosły w maju już dwunasty miesiąc z rzędu - o prawie 40% w stosunku do roku poprzedniego - podaje indeks cen żywności Organizacji Narodów Zjednoczonych. To nie koniec podwyżek, bo w maju br. odnotowano również najostrzejszy miesięczny wzrost średnich cen żywności od ponad dekady - 4,8%.
Abdolreza Abbassian, starszy ekonomista Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, mówi, że zaskakująco wysoki popyt na kukurydzę w Chinach, trwająca susza w Brazylii i zwiększone globalne wykorzystanie olejów roślinnych, cukru i zbóż spowodowały gwałtowny wzrost cen na całym świecie.
Inflacja na całym świecie podnosi ceny praktycznie wszystkiego - od żywności, przez stal, po energię elektryczną. W krajach, które należą do Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju, ceny skoczyły w kwietniu do najwyższego wskaźnika od 2008 r.
Do gwałtownego wzrostu światowych cen żywności przyczyniło się również wyższe zużycie biopaliw oraz umiarkowany wzrost cen mięsa i produktów mlecznych. Według raportu ONZ międzynarodowe notowania oleju palmowego osiągnęły najwyższy poziom od lutego 2011 r. ze względu na powolny wzrost produkcji oleju palmowego w krajach Azji Południowo-Wschodniej, a rosnące globalne potrzeby importowe utrzymują zapasy na niskim poziomie w wiodących krajach eksportujących. Brazylia zaś ograniczyła produkcję kukurydzy i cukru w związku z suszą.
Chcesz dowiedzieć się więcej? Czytaj atr express - zamów: