Najistotniejsze parametry w gospodarstwie mlecznym to: wydajność, parametry mleka, zdrowie stada oraz koszty produkcji. Każdy świadomy hodowca doskonale wie, że bez wozu paszowego jest wręcz niemożliwe utrzymanie tych parametrów na wysokim poziomie. Wóz paszowy należy rozpatrywać w kryteriach inwestycji, która bardzo szybko się zwraca przy hodowli krów mlecznych. Od lat bowiem pozostają one podstawowym i najbardziej sprawdzonym rozwiązaniem do przygotowania i zadawania TMR.
Metody alternatywne nie dają obecnie tak dużej elastyczności, precyzji czy niezawodności, które zapewnia wóz paszowy, którego zastosowanie wpływa również na zdrowotność stada (zminimalizowanie zachorowalności na choroby metaboliczne). Dodatkowo wóz paszowy skraca i ułatwia pracę związaną z żywieniem bydła mlecznego i opasowego. Tym samym trudno wyobrazić sobie gospodarstwo mleczne nastawione na optymalizację wydajności produkcji, ale bez wozu paszowego. Należy jednak pamiętać, iż zakup tej maszyny to decyzja na wiele lat. Powinna być przemyślana i podjęta z rozwagą.
Trudny wybór
Podczas wyboru wozu paszowego należy szczególną uwagę zwrócić na jakość TMR-u, jaką wytwarza maszyna. Oczywiście są inne cechy maszyny, jak: wymiary, wielkość maszyny, rozmieszczenie wysypów system wagowy i wiele innych, jednakże na zwiększenie wydajności mleka będzie miała jakość TMR-u. Nie każda maszyna przygotuje TMR takiej samej jakości. Z pozoru podobne do siebie maszyny wytworzą mieszankę różnej jakości. Kluczem do sukcesu w procesie wytwarzania mieszanki w wozie paszowym jest niewątpliwie odpowiednie cięcie, rozdrobnienie i wymieszanie paszy.
Jakie inne elementy wpływają na utrzymanie w dobrym zdrowiu stada bydła, a co za tym idzie podniesienie wydajności mlecznej krów?
....