Przekazano, że od wielu lat w związku chorobą BSE, w prawie paszowym krajów UE obowiązuje zakaz stosowania mączek mięsno-kostnych w żywieniu zwierząt. Skutkiem tego zakazu jest wzrost kosztów produkcji związany z koniecznością stosowania zamienników w postaci śruty sojowej, w znacznej mierze produkowanej w oparciu o rośliny zmodyfikowane genetycznie.
Mając na względzie postęp badań naukowych w tej dziedzinie oraz postulaty zgłaszane przez środowiska hodowców z krajów UE, jak również uznanie Polski jako kraju wolnego od BSE, realizując wnioski napływające do Krajowej Rady Izb Rolniczych, Zarząd KRIR zwrócił się o podjęcie działań na forum Komisji Europejskiej w celu częściowego uchylenia tych przepisów i ograniczenia do zakazu żywienia zwierząt mączkami mięsno-kostnymi w ramach tego samego gatunku.
Ze swej strony, Krajowa Rada Izb Rolniczych działając na forum COPA oraz innych międzynarodowych europejskich organizacji rolniczych zapewniła, że będzie w dalszym ciągu także lobbowała za zmniejszeniem tych ograniczeń.
Źródło: krir.pl