[ATR] Technika

Waryński Origin - Bagnety Bizon jak przed laty

Data publikacji:

Od kilku lat brakuje na rynku polskim wysokiej jakości bagnetów do rodzimych kombajnów zbożowych marki Bizon. Rolnicy zmuszeni są do montowania w swoich maszynach tańszych żeliwnych zamienników, dodatkowo niejednokrotnie bardzo słabo obrobionych. Wynikiem tego są problemy z montażem, dopasowaniem palca podwójnego do listwy tnącej, a finalnie częste uszkodzenia bagnetów. Zamontowanie takiego zamiennika zakończyć się może również zakleszczaniem się kosy, a nawet jej uszkodzeniem, co podczas żniw generuje wysokie koszty i straty związane z opóźnieniem zbiorów oraz niepotrzebne nerwy dla użytkownika. Reagując na sygnały od rolników, firma Waryński Origin postanowiła powrócić do najwyższego standardu bagnetów, tożsamego z tymi montowanymi w Bizonach w płockiej fabryce kombajnów.

Posiadamy wieloletnie doświadczenie w materiałoznawstwie i obróbce metali, zbudowane we współpracy z największymi koncernami, dla których produkujemy na tzw. pierwszy montaż, dlatego założyliśmy, że nasz bagnet musi być wykonany według najlepszych praktyk – przekonuje Paweł Myć, dyrektor ds. rozwoju w spółce Waryński Origin. – Nasze bagnety, w odróżnieniu od dostępnych na rynku zamienników, wykonywane są z wysokowęglowej stali gatunkowej, co gwarantuje najwyższą niezawodność działania oraz odpowiednią współpracę z elementami kosy. Bagnety Waryński wykonane są metodą kucia na gorąco. Proces ten wzmacnia dodatkowo strukturę materiału oraz gwarantuje powtarzalność, a co za tym idzie, odpowiednie dopasowanie do kosy i zabezpieczenie jej przed uszkodzeniom – dodaje.

Stalka od Waryńskiego

Wykorzystując dotychczasowe dobre doświadczenia związane z oferowanymi od kilku lat przez Waryński Origin nożami żniwnymi i nożami do kosiarek, naturalne było, aby do produkcji bagnetów zastosować stalkę firmy Waryński. – Noże żniwne dzięki połączeniu wytrzymałego i trudnościeralnego materiału z odpowiednim procesem obróbki cieplnej, cechują się zwiększoną żywotnością i wytrzymałością, nawet podczas pracy w ekstremalnych warunkach. Nożyki i stalki Waryński zostały zaprojektowane tak, aby jak najlepiej współpracowały podczas pracy zespołu tnącego – zwraca uwagę Paweł Myć. Cała operacja zakończona jest zamontowaniem stalek na bagnetach. Podczas stabilnego procesu nitowania, powierzchnie współpracy bagnetu ze stalką są precyzyjne przygotowane przed zamontowaniem, a zastosowanie przez Waryński Origin wysokiej jakości nitów dodatkowo zwiększa wytrzymałość połączenia.

Twardość wyłącznie w miejscu cięcia

Z kolei proces produkcji bagnetów bez stalek wygląda tak, iż pozbawione tego elementu bagnety, w których elementem tnącym jest krawędź samego palca, zostały utwardzone w miejscu cięcia za pomocą hartowania indukcyjnego. Jak przekonuje przy tym producent, wysoka twardość uzyskana za pomocą monitorowanego procesu obróbki cieplnej utrzymywana jest wyłącznie w miejscu cięcia. Taka obróbka zwiększa precyzję cięcia oraz żywotność elementu, nie osłabiając przy tym samego bagnetu. – Dzięki takiemu podejściu, bagnety firmy Waryński zapewniają niezawodność działania oraz optymalną współpracę z listwami tnącymi – kwituje dyrektor ds. rozwoju Waryński Origin.

Chcesz dowiedzieć się więcej? Czytaj atr express - zamów:

Bezpłatny egzemplarz Prenumeratę

Reklama
Najnowsze artykuły:
Reklama

Najnowsze z kategorii

Bądź na bieżąco!
Zapisz się do newslettera

Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Boomgaarden Medien Sp. z o.o. treści marketingowych (newsletter) za pośrednictwem poczty elektronicznej w tym informacji o ofertach specjalnych dotyczących firmy Boomgaarden Medien Sp. z o.o. oraz jej kontrahentów.