Gospodarka i rolnictwo

W jaki sposób susza wpływa na kiszonkę z kukurydzy?

Data publikacji:

Z komunikatu IUNG-PIB wydanego w sierpniu 2024 r. wynika, iż susza rolnicza występowała na terenie 10 województw. Największy jej zasięg występował wśród upraw kukurydzy na kiszonkę. Odnotowano ją w 436 gminach. W tych regionach rolnicy będą mogli mieć problem z przygotowaniem odpowiedniej ilości kiszonki o wysokiej wartości pokarmowej.

Dostępność paszy objętościowej jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania gospodarstw specjalizujących się w produkcji bydła mlecznego i mięsnego. Stabilna baza pokarmowa to najprostsza droga do zagwarantowania bezpieczeństwa produkcji. Jak je zwiększyć w tak trudnych warunkach pogodowych?

W tym roku problemy rozpoczęły się już na starcie. Plantacje zakładane w pierwszej połowie kwietnia narażone były na przymrozki. W niektórych rejonach temperatura nocą spadała nawet do minus 5℃. Proces wschodów rozciągnął się w czasie. Obsada roślin spadła. Kukurydza siana pod koniec kwietnia szybko „dogoniła”, tę która borykała się z niską temperaturą. Nie bez znaczenia były tutaj cechy odmianowe kukurydzy. Te, o dobrym wigorze początkowym i wysokiej tolerancji na wiosenne chłody lepiej poradziły sobie z tym stresem. 

Generalnie problem niewyrównanych wschodów, wpłynął również na brak wyrównania w kwitnieniu, a także i w dojrzewaniu. Kukurydze nie są pokaźnych rozmiarów. Niższe rośliny to niższy plon suchej masy z hektara. Jednak mimo niewielkich rozmiarów całych roślin, plon ziarna może okazać się wciąż zadowalający. Kiszonka przygotowana z niskich roślin, które wykształciły kolbę będzie bardzo energetyczna, ponieważ głównym źródłem energii jest skrobia zmagazynowana w ziarniakach. Ilość biomasy zmniejszyła się w większym stopniu niż ilość wykształconego ziarna. W pewnym stopniu w kiszonce zostanie zrekompensowany niższy plon suchej masy z hektara. 

Jednak należy pamiętać, iż zbyt duża ilość łatwo fermentujących węglowodanów, przede wszystkim skrobi, a mało włókna, może być przyczyną chorób metabolicznych.

W tym roku aura płatała figle. Warunki pogodowe w niektórych rejonach naszego kraju nie były korzystne dla kukurydzy. Wzrost i rozwój części wegetatywnych został upośledzony. Mimo wszystko, powinniśmy zebrać rośliny i przygotować z nich kiszonkę, by dysponować jakąkolwiek ilością paszy objętościowej, nawet gorszej jakości. Trzeba pamiętać o niezwlekaniu z terminem zbioru. Im wyższa zawartość suchej masy w całych roślinach, tym niższa strawność włókna. Jeżeli kukurydza jest mocno wyschnięta, należy zadbać o wyższy poziom jej rozdrobnienia podczas zbioru. Zabezpieczając bazę pokarmową ze stanowisk dotkniętych suszą kwestia wysokości cięcia roślin przestaje być priorytetowa. Zaleca się jak najniższe ustawienie noży sieczkarni w celu zebrania jak największej ilości biomasy.

Wysokość plonu kukurydzy determinowana jest wieloma czynnikami. Do najistotniejszych należy potencjał odmiany, technologia uprawy, stanowisko glebowe oraz przebieg wegetacji, a przede wszystkim dostępność wody. Niestety na ten ostatni wpływu nie mamy. 

Polecamy produkty z naszego sklepu:Polecamy produkty z naszego sklepu:Polecamy produkty z naszego sklepu:

Chcesz dowiedzieć się więcej? Czytaj atr express - zamów:

Bezpłatny egzemplarz Prenumeratę

YouTube atrexpress

zobacz więcej

Pokaz opryskiwacza HARDI AEON CENTURAline


W chwili otwarcia wideo, YouTube wyśle pliki cookie. Polityka prywatności YouTube

Pokaz robota autonomicznego - NAIO ORIO


W chwili otwarcia wideo, YouTube wyśle pliki cookie. Polityka prywatności YouTube

Bądź na bieżąco! Zapisz się do newslettera

Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Boomgaarden Medien Sp. z o.o. treści marketingowych (newsletter) za pośrednictwem poczty elektronicznej w tym informacji o ofertach specjalnych dotyczących firmy Boomgaarden Medien Sp. z o.o. oraz jej kontrahentów.