Ukraina: Margaryna zastąpiła masło. Gwałtownie rośnie rola dużych gospodarstw rolnych

Ukraina: Margaryna zastąpiła masło. Gwałtownie rośnie rola dużych gospodarstw rolnych

Jak podaje USDA udział małych gospodarstw rolnych w produkcji mleka spada na korzyść dużych farm mlecznych. Innym ważkim elementem wydarzeń w ukraińskim mleczarstwie był w 2017 r. fakt szybkiej reakcji na trendy w handlu międzynarodowym, czego odzwierciedleniem był wzrost eksportu masła. Ukraina stała się tym samym 12. największym eksporterem masła wolumenowo. Miało to doniosłe znaczenie z punktu widzenia zamknięcia rynku rosyjskiego.

Spadek dostępności masła z powodu rosnącej ceny na rynku krajowym spowodował duży wzrost sprzedaży margaryn. Jednocześnie zaobserwowano nieznaczny wzrost stopy życiowej mieszkańców kraju, co ma znaczenie dla przemysłu mleczarskiego. W 2018 r. wzrost gospodarczy osiągnie bowiem 3%, a to na tutejsze warunki wzrost znaczący.
Duże farmy starają się inwestować w modernizację budynków, poprawę metod i technik karmienia zwierząt oraz programy weterynaryjne. W przypadku małych gospodarstw rolnych, produkcja mleka służy celom wewnętrznej konsumpcji (twarogi, śmietana) i przetwórstwa w celu sprzedaży na lokalnych targach i bazarach.
Małe gospodarstwa rolne będą jeszcze przez dłuższy czas dostarczać więcej niż połowę mleka do konsumpcji (73%), ale rola dużych farm rośnie (obecnie 27%). W skupie sytuacja wygląda jednak odwrotnie: 70% skupu (1,368 mln. ton) stanowi mleko z dużych gospodarstw a tylko 30% (0,583 mln ton) pochodzi z małych.
Ogólnie widoczna jest wyraźnie niska efektywność niskokosztowej hodowli i niska efektywność przetwórstwa. Analitycy USDA oceniają nieefektywność ukraińskiego mleczarstwa jako wysoką. Na tym tle warto zauważyć próby edukacji rolników przez przetwórców, organizację centrów skupu, zakup wyposażenia chłodzącego dla świeżo pozyskanego mleka.

Jednym z bardzo istotnych elementów ukraińskiego mleczarstwa jest stała dynamika wzrostu skupu mleka z dużych gospodarstw do mleczarni, która wynosi 7-10% rocznie. Nie bez znaczenia są wymogi weterynaryjne dla produktów na rynki zagraniczne, których nie spełnia część małych gospodarstw.
Na rynku wewnętrznym powstała sytuacja w której import serów przewyższa eksport. To pierwsza taka sytuacja w historii. Nic nie wskazuje, by miało się to zmienić w najbliższym czasie. Popyt na sery rośnie, ale dotyczy to najtańszych produktów.
W przypadku tłuszczów do smarowania trendy z lata 2017-18 będą aktualne również w 2019 r. Znaczącemu spadkowi w konsumpcji masła towarzyszył w 2017 r. wzrost produkcji margaryny o 23%. W początkowych miesiącach 2018 r. produkcja miksów i margaryn wzrosła aż o 46% w porównaniu do analogicznego okresu 2017 r.
W 2017 r. konsumpcja mleka i produktów mleczarskich spasła z 223 kg per capita w 2014 r. do 200 kg w 2017 r.

Źródło: forummleczarskie.pl

Redakcja ATR

Reklama
Powiązane artykuły