Kwoty handlowe i warunki celne
Zgodnie z porozumieniem, kwoty handlowe ustalone w 2019 r. pozostają w dużej mierze niezmienione. Kraje Mercosur będą mogły eksportować do UE 180 tys. ton mięsa drobiowego rocznie w ramach kontyngentów celnych, stopniowo wprowadzanych przez 5 lat. Dla wołowiny przewidziano kontyngent w wysokości 99 tys. ton rocznie z obniżonym cłem w wysokości 7,5%.
W przypadku etanolu ustalono roczne kontyngenty celne w wysokości 650 tys. ton, z czego 450 tys. ton ma być zwolnione z cła i przeznaczone dla przemysłu chemicznego UE. Pozostałe 200 tys. ton nie będzie objęte żadnym konkretnym przeznaczeniem.
Dodatkowo, kraje Mercosur uzyskają dostęp do rynku UE w ramach kontyngentów celnych dla cukru (180 tys. ton rocznie), w tym dodatkowe 10 tys. ton cukru rafinowanego dla Paragwaju. Zawarto również porozumienie o kontyngencie bezcłowym dla miodu w wysokości 45 tys. ton rocznie.
Rolnictwo i oznaczenia geograficzne
W sektorze produktów mlecznych umowa przewiduje mniejsze ustępstwa. Kraje Mercosur będą mogły eksportować 30 tys. ton sera oraz 10 tys. ton odtłuszczonego mleka w proszku do UE. Jednocześnie wprowadzono zapis, że dla produktów takich jak mleko w proszku, niektóre sery oraz żywność dla dzieci cła Mercosur na import z UE zostaną obniżone do zera.
Dodatkowo w umowie znalazł się zapis o redukcji barier handlowych dla unijnych win, oliwy z oliwek i napojów spirytusowych. Ochronie podlegać będzie także 350 unijnych oznaczeń geograficznych, takich jak Parmigiano Reggiano czy Comté, które będą chronione przed podróbkami na rynkach Mercosur.
Potencjał i wyzwania polityczne
Pomimo znaczącego potencjału gospodarczego, przed umową stoją wyzwania polityczne. Kluczową kwestią pozostaje proces ratyfikacji, który może zostać zablokowany przez sceptycznie nastawione państwa członkowskie UE. Od wyniku tych decyzji zależeć będzie ostateczne wejście porozumienia w życie.