Niższy eksport wołowiny i oczekiwana wyższa waga ubojowa przy niższych cenach pasz prawdopodobnie doprowadzą do umiarkowanego spadku produkcji wołowiny w UE o 1% rok do roku. W ubiegłym roku produkcja wołowiny we Wspólnocie spadła o 4%. Handel wołowiną również ma być słabszy. Zgodnie z prognozą, import wołowiny do UE spadnie o około 3% do 350 tys. ton w porównaniu do 2023 roku.
Zakłada się, że będzie to spowodowane niższym popytem ze strony branży gastronomicznej, przestawieniem się konsumentów na tańsze źródła białka oraz mniejszymi dostawami od kluczowego dostawcy, Wielkiej Brytanii. Oczekuje się, że eksport wołowiny z UE spadnie o niecałe 4% do 600 tys. ton ze względu na mniejszą podaż. W odróżnieniu od tego USDA zakłada, że Polska będzie w stanie dalej zwiększać eksport na rynek wewnątrzwspólnotowy i do krajów trzecich, przy czym ważnym celem będzie w szczególności Turcja.