Dane o spożyciu opracowane zostały metodą bilansową: produkcja powiększona o import, pomniejszona o eksport oraz ubytki i straty produktów rolnych u producentów i w obrocie, z uwzględnieniem zmiany stanu zapasów. Przy przeliczaniu danych na 1 mieszkańca przyjęto liczbę ludności według stanu w dniu 30 VI.
Konsumpcja masła do 2014 r. kształtowała się na poziomie 4,2-4,3 kg, by w 2015 r. sięgnąć 4,5 kg, a w 2016 r. nawet 4,7 kg. Obecnie na poziomie danych wstępnych wiadomo, że spadła do 4,6 kg. Wpływ na to miały na pewno rosnące ceny masła w handlu detalicznym.
Trwa natomiast lepsza passa mleka krowiego (łącznie z mlekiem przeznaczonym na przetwory za wyjątkiem masła). Tutaj wzrost jest zauważalny. W 2014 r. było to 205 litrów per capita, w 2015 r. 213 l, w 2016 r 222 l, a w 2017 r. 223 l. Trend został utrzymany, ale zmiana jest kosmetyczna.
Źródło: forummleczarskie.pl