Jak podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w tym roku, podobnie jak w ubiegłym, najwięcej drobiu spośród krajów UE ubija się w Polsce. W okresie styczeń–sierpień 2019 roku skupiono w Polsce 2036,9 tys. t drobiu wagi żywej, a przedsiębiorstwa przemysłu mięsnego zatrudniające 50 i więcej pracowników wytworzyły 1817 tys. t mięsa drobiowego, co oznacza wzrost o 3,8 proc. Średnia cena skupu drobiu wyniosła w tym okresie 3,89 zł/kg i była o 4,6 proc. wyższa niż w okresie styczeń–sierpień 2018 roku.
Największymi odbiorcami polskiego drobiu są wciąż Niemcy, Wielka Brytania i Francja. Jesteśmy trzecim największym eksporterem drobiu na świecie, a jest duża szansa na poszerzenie tego rynku o Chiny, gdzie po problemach z ASF jest znaczna zmiana w spożyciu mięsa z wieprzowiny, co ma bardzo mocne przełożenie na wzrost spożycia drobiu. Aktualnie dopuszczonych do eksportu jest dopiero kilka polskich firm, ale w skali potrzeb tego ogromnego rynku to , co Polska jest w stanie dostarczać, to kropla w morzu i na pewno duży potencjał dla naszych dostawców.