Nowy kierunek
Jednym z wyzwań jakie stoją przez polskim sektorem wołowiny jest dostosowanie się do globalnych trendów, które w coraz większym stopniu dotyczą ograniczenia emisji gazów cieplarnianych oraz zrównoważonej hodowli zwierząt. Ten aspekt jest również widoczny w założeniach nowej Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej.
Czy w kontekście zmieniających się preferencji konsumentów polska wołowina może być nadal konkurencyjna na europejskim i światowym rynku jeśli nie będzie zrównoważona? To zagadnienie było jednym z głównych przedmiotów dyskusji podczas spotkania, które odbyło się 19 listopada w Warszawie, z inicjatywy Rady Sektora Wołowiny.
Znaczna część naszych prac powinna się koncentrować na zrównoważonym charakterze podstawowej produkcji wołowiny. Jeszcze niedawno wiele słyszeliśmy o tych koncepcjach, teraz stają się one faktem. Czas, aby hasło „zrównoważona wołowina” wypełnić treścią - podkreślił Jerzy Wierzbicki, Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.
Poza przedstawicielami wszystkich uczestników łańcucha dostaw, w spotkaniu wzięli udział reprezentanci m.in. Głównego Inspektoratu Weterynarii, Krajowej Rady Izb Rolniczych, Instytutu Ochrony Środowiska PIB w Warszawie, Instytutu Zootechniki PIB w Balicach, Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Krajowej Izby Lekarsko – Weterynaryjnej oraz Centrum Doradztwa Rolniczego.
Pierwsze polskie projekty
Wiele krajów z Ameryki Południowej, Ameryki Północnej, Unii Europejskiej oraz Australia i Nowa Zelandia realizują od kilku lat zawansowane programy na rzecz zrównoważonej wołowiny. Aby branża była w stanie się obronić przed zarzutami negatywnego wpływu na środowisko naturalne, niezbędne jest wkroczenie na ścieżkę zrównoważonego rozwoju także w Polsce. Pierwsze organizacje złożyły już podpisy pod listem intencyjnym powołującym do życia platformę ds. zrównoważonej wołowiny, której celem będzie wypracowanie i upowszechnienie standardów zrównoważonej produkcji wołowiny w Polsce. Prace będą się skupiały na takich obszarach jak: środowisko (ograniczenie emisji gazów cieplarnianych), zdrowie i dobrostan zwierząt, ograniczenie stosowania antybiotyków dla zwierząt oraz zarządzanie gospodarstwem hodowlanym i produkcyjnym.
Uczestnicy spotkania byli zgodni, że przedkonkurencyjny dialog tak szerokiego grona podmiotów, przy wsparciu administracji publicznej, może pozytywnie wpłynąć na zwiększenie konkurencyjności polskiej wołowiny na rynku europejskim i globalnym. Zrównoważony rozwój sektora leży w interesie wszystkich - począwszy od producentów, a na konsumentach skończywszy.
Dzięki utworzeniu platformy możemy aktywnie uczestniczyć w tworzeniu standardów zarówno na poziomie europejskim, jak i globalnym. Rośnie zainteresowanie konsumentów produktami opatrzonymi certyfikatami ekologicznymi w szerokim tego słowa znaczeniu, bez wątpienia w tym kierunku powinniśmy działać. – zaznaczył Jacek Zarzecki, Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.