Pierwszego dnia targów odbyło się oficjalne otwarcie polskiego stoiska narodowego, którego dokonał Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pan Ryszard Zarudzki wraz z Wicekonsulem Panem Maciejem Szmidtem. Ze strony KOWR w uroczystości otwarcia udział wzięła Zastępca Dyrektora Generalnego Pani Monika Tyska.
Na stoisku o łącznej powierzchni 192 m² swoją ofertę eksportową promują 34 polskie firmy oraz stowarzyszenia, związki i organizacje branżowe. Na polskim stoisku narodowym prezentowane są m.in. następujące produkty: soki owocowe i warzywne, herbaty i zioła, świeże i mrożone owoce i warzywa, makarony, mąki, kasze i inne produkty zbożowe, pasty, sosy i dania gotowe, oleje, probiotyki, miody i słodycze, batony oraz zdrowe przekąski. Wśród prezentowanych nowości jest z nami po raz pierwszy firma promująca innowacyjne na skalę europejską produkty z niebieskiej kukurydzy.
Podczas każdego dnia targów na stoisku KOWR odbywają się pokazy kulinarne, których celem jest promocja polskiej kuchni i żywności ekologicznej oraz zaprezentowanie Polski jako kraju tradycyjnego i jednocześnie nowoczesnego pod względem kulinarnym. Pokazy kulinarne odbywają się przy współpracy szefów kuchni firmy Avangarda Łukasz Konik oraz stowarzyszenia „Polska Ekologia”.
Źródło:MRiRW, KOWR