Właściciel gospodarstwa - Jerzy Kokociński wraz z synem Karolem użytkuje ok. 50 ha, na których wspólnie utrzymują ok. 90 krów mlecznych. – TMR pierwszej jakości jest więc konieczny. Kluczem do sukcesu są dobre pasze objętościowe no i dobry wóz paszowy, który przygotuje paszę. Głównym składnikiem paszy jest kiszonka z kukurydzy, zakiszana w rękawach. Rocznie jest to ok. 1500 ton. Staramy się mieć zapas paszy na pół roku. Jeżeli chodzi o parametry to jest to przeważnie 34% suchej masy i około 40 % skrobi. To bardzo dobre wyniki. Drugim komponentem o dużym znaczeniu jest kiszonka z lucerny w balotach, ma ona około 27% białka, używamy też młóta browarnianego i wysłodki buraczane, do tego pasze treściwe. Kukurydza i lucerna jest z naszego gospodarstwa – mówi Karol Kokociński.
Hodowcy do przygotowywania TMR-ów wykorzystują wóz paszowy marki BvL
– Aby osiągnąć zakładane rezultaty w produkcji TMR-u, do tematu trzeba podejść od podstaw. Już przy kupowaniu nasion kukurydzy, lucerny czy traw. Od tego to się zaczyna. Ważny jest zbiór, przygotowanie kiszonki, później mieszanie. Czynników na drodze do sukcesu jest bardzo wiele. Dobry TMR zaczyna się od doboru odmian rośliny na dane warunki polowe, tak aby dobrze się adaptowały i dawały dobry plon. Bardzo istotne są równocześnie względy genetyki zwierząt oraz sposób zarządzania stadem – dodaje rolnik. Przygotowanie kiszonki jest równie ważnym elementem uzyskania wysokiej jakości paszy.
Właściciel gospodarstwa - Jerzy Kokociński wraz z synem Karolem użytkuje ok. 50 ha, na których wspólnie utrzymują ok. 90 krów mlecznych.
– Ten proces zależy od bardzo wielu zmiennych...
Polecamy produkty z naszego sklepu: