Największymi producentami malin są: Rosja, Meksyk, Serbia i Stany Zjednoczone. Udział Polski w światowej produkcji malin w 2019 r. wynosił 9%. W Unii Europejskiej Polska jest liderem na rynku malin z 51-proc. udziałem w produkcji (dane za 2020 r.).
Maliny - to trzeci pod względem skali produkcji, po truskawkach i porzeczkach, gatunek owoców jagodowych uprawianych w Polsce, z 23-proc. udziałem w zbiorach owoców jagodowych w 2020 r. Areał uprawy malin w latach 2012-2020 wynosił średnio 27-30 tys. ha. Według danych GUS zbiory malin w Polsce, w zależności od warunków pogodowych, wahały się od 76-78 tys. t w latach 2015 i 2019, do 129 tys. t w roku 2016.
W 2020 r. zebrano 116 tys. t malin. W latach 2012-2020 średnie plony tych owoców w Polsce kształtowały się w granicach 2,6-4,5 t/ha. Najwięcej malin uprawia się w województwie lubelskim. Zbiory w tym województwie w latach 2012-2019 stanowiły 71–85% krajowej produkcji malin.
Plantacje tych owoców znajdują się także w województwach: mazowieckim, zachodniopomorskim i podkarpackim. Znaczna część krajowych zbiorów malin jest przeznaczana na eksport. W latach 2012-2020 eksport malin świeżych stanowił od 7% do 23% zbiorów, a malin mrożonych od 41% do 73% zbiorów.
Według KOWR w Polsce dominuje uprawa malin z przeznaczeniem dla przemysłu przetwórczego, głównie na mrożonki. W latach 2012-2020 wywóz malin mrożonych kształtował się w przedziale 47-64 tys. t. Największym odbiorcą malin mrożonych z Polski były Niemcy, do których wywożono od 16,3 tys. do 20,9 tys. t, tj. 30-36% wolumenu eksportu tych owoców. Znaczne ilości malin mrożonych sprzedawano również do Belgii, a także do Wielkiej Brytanii, Holandii, Francji, na Białoruś i do Szwecji.
Eksport malin świeżych odbywa się na mniejszą skalę niż owoców mrożonych. W latach 2012-2020 z Polski wyeksportowano od 8 tys. do 19 tys. t malin świeżych. Dominującym kierunkiem eksportu były Niemcy, do których trafia od 51 do 63% łącznego wolumenu eksportu malin. Ważnym odbiorcą była również Holandia.