Patrząc na najnowsze trendy trzeba wskazać przede wszystkim nowoczesne rozwiązania, które obejmują całość łańcucha wartości w produkcji alternatywnych białek przeznaczonych do żywności oraz pasz dla zwierząt. Prof. Nils Borchard, szef działu badań i rozwoju w DLG, podkreśla znaczenie różnorodności w systemie żywnościowym oraz kluczową rolę, jaką odgrywają alternatywne białka.
– Nasz system żywnościowy potrzebuje różnorodności, a alternatywne białka odgrywają w nim kluczową rolę – mówi Borchard.
Według niego Europa, a zwłaszcza Niemcy, dysponują niezbędną wiedzą technologiczną i profesjonalnym zapleczem, aby rozwijać i produkować wysokiej jakości produkty białkowe, które mogą odpowiadać różnym regionalnym preferencjom żywieniowym w Europie.
Innowacyjne metody pozyskiwania białka
Rozwój sektora alternatywnych źródeł białka obejmuje wiele obszarów badawczych, od podstawowych badań po transfer technologii i skalowanie produkcji. Prof. Marius Henkel, posiadający jedną z pierwszych profesur w dziedzinie rolnictwa komórkowego w Niemczech, prowadzi badania nad hodowlą komórek oraz precyzyjną fermentacją. Jego zespół pracuje nad procesami imitującymi struktury i właściwości mleka oraz jaj, co daje szerokie możliwości w przemyśle spożywczym.
– Temat ten jest obecnie bardzo na czasie, a w sektorze powstaje wiele nowych firm – zaznacza Henkel.
W bioreaktorach proces produkcji białek wymaga modyfikacji genetycznej mikroorganizmów, takich jak bakterie czy drożdże. Uzyskane w ten sposób białka mogą być wykorzystywane m.in. jako składniki serów i jogurtów. Procesy te umożliwiają również hodowlę autentycznych komórek roślinnych, które mogą być alternatywą dla produktów pochodzenia zwierzęcego.
Spotkania inwestorów i start-upów
Chociaż Niemcy dysponują silnym zapleczem badawczo-naukowym, wiele możliwości pozostaje niewykorzystanych. Carlotte Lucas, szefowa działu przemysłu w GFI Europe, podkreśla znaczenie kapitału inwestycyjnego dla wzrostu firm produkujących żywność roślinną, hodowlaną oraz fermentowaną.
– Kapitał inwestycyjny jest kluczowy dla rozwoju innowacyjnych firm produkujących żywność roślinną, hodowlaną i fermentowaną – wyjaśnia Lucas.
Rolnictwo wertykalne – uprawy w zamkniętych systemach
Wśród nowinek technicznych znajdują się także nowoczesne metody rolnictwa kontrolowanego, jak np. rolnictwo wertykalne, które pozwala na uprawę roślin niezależnie od warunków pogodowych.
– Dzięki tej technologii możliwa jest produkcja żywności i surowców bez uzależnienia od warunków pogodowych oraz przy jednoczesnym oszczędzaniu zasobów naturalnych, takich jak woda czy gleba – wyjaśnia ekspert DLG, Borchard.
Choć rolnictwo wertykalne ma swoje zalety, wciąż mierzy się z wyzwaniami, takimi jak wysokie koszty inwestycyjne oraz zapotrzebowanie na energię. Borchard wskazuje jednak, że połączenie tych systemów z energią odnawialną, np. z turbin wiatrowych, może znacząco zmniejszyć ich wpływ na środowisko.
Hodowla ryb w zamkniętych systemach recyrkulacji
Rybołówstwo stanowi jeden z kluczowych elementów globalnego łańcucha żywnościowego. Coraz większą popularność zyskuje hodowla ryb w systemach zamkniętych, które w przeciwieństwie do tradycyjnych systemów klatkowych mają mniejszy wpływ na środowisko. W systemach takich, jak "Seawater Cube", możliwa jest hodowla ryb morskich, co stanowi alternatywę dla hodowli w wodach naturalnych.
– Ta nowoczesna forma hodowli ryb pozwala na produkcję wysokiej jakości żywności w systemach zamkniętych, niezależnie od ich lokalizacji – mówi Borchard.