Firma zaskoczyła stratą na poziomie 196 mln NZD tj. 114 mln euro. Stopa zwrotu na kapitale spadła z 8,3% do 6,3%
CEO Fonterry nie pozostawia wątpliwości co do konieczności naprawy: – Te wyniki nie są zgodne z przyjętymi przez nas standardami i nie są zgodne z obietnicami, jakie złożyliśmy naszym spółdzielcom – powiedział Miles Hurrell.
Powodem straty są: odpisy na rzecz firmy Danone w wysokości 232 mln NZD tj. 135 mln euro oraz z powodu strat spółki zależnej Beingmate, w której Fonterra ma znaczące udziały. Tu odpisy sięgają 439 mln NZD tj. 255 mln euro. Innym powodem był wzrost cen płaconych za surowiec, a czwartym – co przyznał CEO Fonterry – wysokie ceny masła, których nie przewidziano.
Świetnie wypadła sprzedaż produktów konsumenckich i foodservice: tutaj zaobserwowano wzrost sprzedaży na wszystkich rynkiem z wyjątkiem Oceanii z bardzo dobrym wynikiem w Chinach. Działy te osiągnęły 45% udział w przychodach Fonterry (poprzednio 42%).
Źródło: forummleczarskie.pl