[ATR] Gospodarka i rolnictwo MRiRW

MRiRW na Kongresie Mięsnym

Data publikacji:

- Potrzebujemy zmiany przepisów, które - mam nadzieję - wpiszą się w konwencję polepszania, ciągłego budowania wizerunku polskiej żywności - mówiła w wystąpieniu otwierającym IV Kongres Mięsny 2019 Magdalena Zasępa, dyrektor Departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Nie mogę dzisiaj, podczas tego bardzo radosnego wydarzenia, nie wspomnieć o ostatnich sytuacjach, które miały miejsce na polskim rynku produkcji żywności. Nie ukrywam, że myślę, iż powinny one skłonić nas wszystkich do refleksji nt. odpowiedzialności producenta za wprowadzany na rynek produkt, do odpowiedzialności organów państwa za tworzone przepisy weterynaryjne, ale też za samą strukturę i zarządzanie, skuteczność inspekcji kontrolujących tę żywność - podkreślała Zasępa, odnosząc się do ostatnich wydarzeń związanych z nielegalnym ubojem.

Jak dodała, MRiRW już wyciągnęło wnioski i doszło do przekonania, że potrzebne są zmiany obowiązujących przepisów. 

Zasępa podkreśliła, że Polska zaangażowała swoje ambasady w walkę o pozytywny wizerunek polskiej żywności, w tym mięsa. Trwają także rozmowy pomiędzy polskimi instytucjami państwowymi a ich odpowiednikami z innych krajów.

Zwróciła się również do producentów mięsa: Niemniej jednak w tej konkretnej sytuacji potrzebujemy skoordynowanych, wspólnych działań, gdzie oprócz ministerstwa, organów państwa, pozostanie też duże pole dla państwa. Myślę, że państwo bardzo dobrze je wypełnicie i że niedługo uda nam się świętować kolejne wzrosty w eksporcie polskiej żywności.

Szefowa Departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii w MRiRW zauważyła, że branża mięsna rozwija się w Polsce dynamicznie i w dużej mierze to ona wykreowała dobry wizerunek polskiej żywności w innych krajach.

Sukces, który jest państwa udziałem i który państwo budowaliście, z przyjemnością i zachwytem obserwujemy na przestrzeni ostatnich lat - stwierdziła.

Jak dodała, efekty wspólnych działań producentów, przetwórców, dystrybutorów, a także eksporterów, widoczne są chociażby w statystykach eksportowych. Zauważyła, że rok 2018 był rekordowy pod względem wartości eksportu towarów rolno-spożywczych.

Zauważyła też, że Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przewiduje, iż przewidywana produkcja poszczególnych gatunków mięsnych będzie wynosiła w 2019: około 3,6 mln ton drobiu, 1 mln 200 tys. ton wołowiny i 2,5 mln ton wieprzowiny. Dodatkowo sam eksport drobiu w 2019 r. wyniesie ok. 1 mln 700 tys. ton, a eksport wołowiny pozostanie na poziomie zbliżonym do roku ubiegłego.

Te dane świadczą o bardzo dobrym wizerunku polskiej żywności. Świadczą o jej ugruntowanej pozycji, o wspólnym państwa sukcesie. Niemniej jednak dane też zobowiązują nas wszystkich do ciągłej walki, do ciągłego pielęgnowania wizerunku, do jego utrzymywania i jego poprawiania - podkreśliła Zasępa.

Przedstawicielka MRiRW w trakcie swojego wystąpienia pochwaliła też projekt Kongresu Mięsnego: Taki Kongres jest forum wymiany wzajemnych doświadczeń między różnymi podmiotami, składającymi się na całokształt branży mięsnej. Cieszę się, że dzięki takiemu forum, zapoczątkowana już została tradycja wymiany doświadczeń, współdzielenia się nimi, wspólnych rozmów.

Źródło:Wiadomości Handlowe

Chcesz dowiedzieć się więcej? Czytaj atr express - zamów:

Bezpłatny egzemplarz Prenumeratę

Reklama
Najnowsze artykuły:
Reklama

Najnowsze z kategorii

Bądź na bieżąco!
Zapisz się do newslettera

Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Boomgaarden Medien Sp. z o.o. treści marketingowych (newsletter) za pośrednictwem poczty elektronicznej w tym informacji o ofertach specjalnych dotyczących firmy Boomgaarden Medien Sp. z o.o. oraz jej kontrahentów.