Za najbardziej skuteczną metodę konserwacji i magazynowania kiszonki z kukurydzy uznawane są rękawy kiszonkarskie. W tym przypadku specjalna maszyna wypełnia foliowy rękaw materiałem pozyskanym z pola. Rękaw odcina dostęp powietrza, a sieczka z kukurydzy układana jest w nim dokładnie i równomiernie. Takie warunki zapewniają szybkie obniżenie pH i konserwacje paszy bez utraty jej wartości pokarmowej. Ogólnie spośród wszystkich metod zakiszania, konserwacja w rękawie charakteryzuje się najniższym poziomem strat. Plusem tej metody jest również mała powierzchnia wybierania, co gwarantuje utrzymanie stabilnych warunków nawet podczas upałów. Decydując się na zakiszanie kukurydzy w rękawach należy przygotować utwardzoną, równą powierzchnie. Najlepiej zlokalizowaną niedaleko obory, by ułatwić późniejsze prace związane z organizacją żywienia zwierząt.
Rolnicy decydujący się na pakowanie zielonki z kukurydzy do rękawa kiszonkarskiego w większości przypadków bazują na firmach świadczących tego typu usługi. Pewnym wyzwaniem logistycznym jest „zgranie” w tym samym czasie sieczkarni, transportu materiału z pola i maszyny pakującej sieczkę do rękawa. Wiąże się to również z wysokimi kosztami. Podobnie, jak sam zakup rękawa. Wysokie nakłady na ten sposób przygotowania kiszonki są w dużej mierze rekompensowane poprzez ograniczenie strat i zapewnienie stabilności paszy podczas jej wybierania.
Decyzja o tym jaką metodę przygotowania kiszonki z kukurydzy wybierze rolnik, uzależniona jest od specyfiki gospodarstwa i dostępności środków oraz jego zasobów. Niezmiennie istotna pozostaje technologia przygotowania kiszonki z kukurydzy, zanim zostanie zdeponowana w pryzmie, silosie lub rękawie. Termin zbioru, stopnień rozdrobnienia, wysokość cięcia są kluczowe dla jakości przygotowanej paszy. Podobnie jak sam wybór odpowiedniej odmiany. Ma to ogromny wpływ na ubijanie zielonki i stworzenie warunków beztlenowych, niezbędnych do właściwej konserwacji paszy i utrzymanie jej stabilności przez cały okres skarmiania.