Innowacyjna linia do obierania cebuli składa się z dwóch części, które mogą działać jako osobne urządzenia. Pierwsza obiera żółtą łuskę, druga zaś ucina szczypior i korzeń. Skutkuje to przygotowaniem cebuli do dalszego przetwórstwa – krojenia czy plasterkowania.
Sposób działania linii nie nastręcza dodatkowych wymagań. Cebula nie musi być wcześniej sortowana – pożądana wielkość mieści się w przedziale od 45 do 110 mm. Wystarczy wsypać ją luzem do maszyny, aby ustawiła się w odpowiednich miejscach. Łuski na początku są nacinane, a następnie odmuchiwane. Obrane cebule przesuwają się w kierunku drugiej części urządzenia, gdzie pracownicy ustawiają je w specjalnych gniazdach tak, aby szczypior i korzeń stanowiły pionową oś. Cebule wjeżdżają do modułu, który precyzyjnie obcina korzeń i szczypior, by potem już całkowicie oczyszczone wypadły na stół inspekcyjny. W następnym kroku pracownicy sprawdzają, czy wszystkie warzywa zostały dobrze obrane i przycięte.
Do obsługi linii potrzeba co najmniej 4 pracowników, głównie do ustawiania obranego warzywa w pozycji góra-dół i następnie przy doczyszczaniu. Od liczby osób oraz tempa ich pracy zależy wydajność urządzenia, która mieści się w przedziale 10,8-16,2 tys. cebul/h. Jeśli warzywa są małe (masa rzędu 75 g/sztukę), oznacza to nawet 1215 kg oczyszczonych cebul w ciągu godziny, jeśli są większe (300 g) – aż 4860 kg.