Pomoc jest przyznawana w okresie pierwszych 5 lat funkcjonowania grupy liczonych od dnia jej uznania, a jej wysokość zależy od wartości przychodów netto uzyskanych ze sprzedaży produktów lub grupy produktów wytworzonych przez członków grupy producentów w poszczególnych latach. W pierwszym roku jest to 10 proc. przychodów netto, w drugim roku – 8 proc., trzecim – 6 proc., czwartym – 5 proc. i w piątym – 4 proc. przychodów netto. Limit wsparcia wynosi 100 tys. euro w każdym roku pięcioletniego okresu przyznawania pomocy i nie zmienia się w kolejnych latach. Pomocy z tego działania nie można otrzymać na tworzenie grup producentów zajmujących się hodowlą drobiu, wyrobami z mięsa drobiowego i jego podrobów.
ARiMR przypomina także, że do 29 grudnia trwa nabór na „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości”. Wnioski należy kierować do oddziałów terenowych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa właściwych dla miejsca zamieszkania albo siedziby wnioskodawcy. I jeszcze jedna informacja: do 10 stycznia 2018 r. można ubiegać się o „Wsparcie w zakresie kształcenia zawodowego i nabywania umiejętności”, kierując wnioski do centrali ARiMR. Oba działania finansowane są z PROW 2014 – 2020.