Podstawowe, minimalne warunki dla ochrony stad PZHiPTCh „POLSUS” przed zakażeniem wirusem ASF
- Chlewnia, w której znajdują się świnie powinna być odgrodzona od środowiska zewnętrznego płotem lub ścianą budynku.
- Ściółka oraz obornik powinien być zabezpieczony w taki sposób, aby uniemożliwiał dostęp zwierząt dzikich.
- W miarę możliwości stosować starą słomę. Świeżą stosować po upływie kilku miesięcy.
- Przed bramą wjazdową na podwórko stosować maty dezynfekcyjne polewane często płynem dezynfekcyjnym. Koła ciągników i przyczep opryskiwać z opryskiwacza ręcznego skutecznym środkiem wirusobójczym.
- Przed każdymi drzwiami wejściowymi do chlewni rozłożyć matę dezynfekcyjną i dbać o jej wilgotność.
- Wszyscy wchodzący do chlewni muszą zmieniać buty lub zakładać ochraniacze jednorazowe.
- Myć ręce i zakładać nakrycie głowy przed kontaktem ze zwierzętami.
- Założyć zeszyt wejść i wyjść do chlewni, w którym prowadzone będą rejestry osób wizytujących chlewnie.
- Zakazać wstępu do chlewni kupującym, sprzedającym i osobom
- Lekarz weterynarii i zootechnicy muszą być ubrani w czystą odzież jednorazową i obuwie. Dopuszczalna jest odzież wielorazowa pozostająca wyłącznie w chlewni właściciela.
- Wprowadzić zakaz wjazdu na teren gospodarstwa dla wszystkich pojazdów, w tym lekarzy i zootechników.
- Stosować wyłącznie fermowy sprzęt weterynaryjny. Sprzęt zootechniczny zdezynfekować przed wejściem do obiektów. Niedopuszczalne jest wprowadzenie do chlewni używanych poskramiaczy, strzykawek czy igieł, otwartych butelek z lekami czy pasz pochodzących z innych gospodarstw hodowlanych.
- Zadbać o dużą liczbę miejsc dezynfekcji obuwia (przy każdym wejściu do chlewni), ponieważ dezynfekcja całego podwórka jest
- Brama wjazdowa musi być zawsze zamknięta, co uchroni przed wtargnięciem osób i pojazdów niebezpiecznych.
- Nie dopuszczać do kontaktu samochodu utylizacyjnego z chlewnią – wywozić padlinę poza teren fermy a następnie dezynfekować teren i sprzęt natychmiast po odjechaniu samochodu. Nie wpuszczać pracownika firmy utylizacyjnej na teren gospodarstwa!!!
- Sprzedaż zwierząt prowadzić w wyznaczonym miejscu, a po sprzedaży natychmiast dezynfekować teren i sprzęt: wózki, przyczepy z opryskiwacza ręcznego.
Źródło: polsus.pl