Im bardziej rozbita jest struktura surowców przeznaczonych do fermentacji, tym łatwiej mikroorganizmy radzą sobie z ich rozkładem i produkcją biogazu. W wypadku trudniej rozkładalnych materiałów, takich jak słoma, słomiasty obornik czy kiszonki z całych roślin, bakterie mają trudności z włóknem i częściami zdrewniałymi, które tworzą na powierzchni niepożądany kożuch. Skutkuje to mniejszym uzyskiem gazu, zwiększonym zużyciem mieszadła oraz wysokimi kosztami prądu. Rozwiązują ten problem stacjonarne rozdrabniacze bijakowe, maceratory, a także inne urządzenia, np. wykorzystujące do rozbijania biomasy ultradźwięki czy zjawisko kawitacji. Jednak urządzenia te zwykle szybko się zużywają oraz wymagają do pracy znacznych ilości energii. Nie zawsze sprawdzą się też w każdej biogazowni, zwłaszcza jeśli skład biomasy jest zmienny.
Wydajne rozdrabnianie
Elastyczną alternatywą dla systemów stacjonarnych jest bardziej ekonomiczny w eksploatacji mobilny rozdrabniacz RS CutMaster, opracowany przez firmę Annaburger, we współpracy z renomowaną firmą Rasspe z Grupy Schumacher. Maszyna bazuje na uniwersalnym rozrzutniku Annaburger na podwoziu tandem, ze skrzynią o pojemności 15 m³ z typowym przenośnikiem podłogowym, napełnianą ładowarką bądź ładowaczem, do której można też wrzucać całe baloty. Zamiast standardowego adaptera rozdrabniacz ma jednak z tyłu agregat RS CutMaster składający się 3 zespołów. Patrząc od strony skrzyni ładunkowej - najpierw pracują 2 poziome wały z nożami rozdrabniające i homogenizujące materiał, a za nimi wał rozluźniający masę i podający ją na zespół tnący. Tworzą go dwa pionowe, szybkoobrotowe rotory z zamocowanymi wahadłowo (ochrona przed kamieniami), wymiennymi nożami, współpracującymi z regulowanymi bezstopniowo przeciwnożami. Zapewnia to skuteczne rozdrabnianie każdego materiału, wyrzucanego następnie do tyłu przez dwa wyloty. Ponieważ wyrzucana sieczka bardzo się kurzy, należy mieć to na uwadze przy wyborze miejsca pracy. Stopień rozdrobnienia reguluje się, zmieniając ustawienie przeciwnoży oraz obroty WOM ciągnika (o wymaganej mocy minimum 300 KM), od którego napędzane są rotory i inne podzespoły. Podczas pokazu RS CutMaster bardzo drobno pociął wszystkie testowane materiały, w tym kiszonkę z roślin zbóż, trawy i kukurydzy, której także ziarna zostały w dużej części połamane.
Cały zespół rozdrabniający otwiera się do tyłu (wymiana noży, czyszczenie), a większością funkcji roboczych steruje się za pomocą pilota. Dzięki temu maszynę może obsługiwać jedna osoba, napełniająca skrzynię ładowarką lub ładowaczem.