Co dalej z cenami żywności?

Co dalej z cenami żywności?

Główny Urząd Statystyczny poinformował, że ceny towarów i usług w październiku br. wzrosły o 2,1 proc r/r i były wyższe o 0,5 proc. w porównaniu z ubiegłym miesiącem.

W komunikacie napisano, że:  „W poszczególnych grupach towarów i usług konsumpcyjnych odnotowano zróżnicowaną dynamikę cen. Największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miały w tym okresie wyższe ceny żywności (o1 proc.), odzieży i obuwia (o 3,5 proc.) i w zakresie mieszkania (o 0,4 proc.), które podwyższyły odpowiednio o 0,23 p. proc., o,18 p. proc. i o 0,09 p. proc”. W komentarzu do danych GUS ekonomiści z banku PKO BP ocenili, że w najbliższych miesiącach ceny żywności prawdopodobnie nadal pozostaną „na wysokich poziomach” m.in. z powodu wysokich cen owoców i tłuszczów jadalnych. Jak wskazali, wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych był najwyższy od 5 lat. „Odnotowano rosnące ceny warzyw, owoców oraz nabiału, podczas gdy w przeciwnym kierunku działały ceny mięsa drobiowego, wieprzowego oraz mąki’” zaznaczono w komunikacie.  Innym czynnikiem podnoszącym inflację były ceny energii – opał podrożał o 2,8 proc.  "Fakt, że rosną ceny tak kluczowych dla konsumentów dóbr jak żywność oraz koszty użytkowania mieszkania mogą powodować, że gospodarstwa domowe mogą postrzegać wzrost cen jako coraz bardziej odczuwalny" - wskazał, cytowany w komunikacie, ekonomista Adam Antoniak.




Reklama
Powiązane artykuły